In de Bergermeer is in de jaren zestig gas gevonden. Inmiddels is het Bergermeerveld, tussen Alkmaar, Bergen en Heiloo, leeg geproduceerd. TAQA gebruikt het veld de komende tientallen jaren om gas in op te slaan. Op ruim twee kilometer meter diepte zit een poreuze laag zandsteen. In de minieme ruimtes in dat zandsteen, waar miljoenen jaren lang gas in heeft gezeten, wordt nu gas opgeslagen. Het zit daar veilig onder een ondoordringbare zoutlaag van meer dan 20 meter dik, zodat het gas niet kan ontsnappen.

In de winter is de vraag naar gas groot. ’s Zomers is de vraag juist kleiner, terwijl de productie van gas gewoon doorgaat. Bij gasopslag wordt in de zomer gas onder de grond opgeslagen om het er in de winter weer uit te halen.

Gasopslag Bergermeer bestaat uit een puttenlocatie waar het gas in en uit het Bergermeerveld wordt gehaald en een installatie op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar, waar het gas wordt gereinigd en in het leidingennet wordt gepompt. Tussen de puttenlocatie en de gasbehandelingsinstallatie lopen ondergrondse gasleidingen.

Terug naar veelgestelde vragen Gasopslag Bergermeer