In een ondergronds, leeggeproduceerd gasveld tussen Alkmaar en Bergen (NH) slaat TAQA sinds 2014 aardgas op: Gasopslag Bergermeer. Gasopslag Bergermeer heeft een opslagcapaciteit van 48.1 TWh of 4,1 miljard kubieke meter wat gelijk staat aan de gemiddelde jaarlijkse gasbehoefte van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Gasopslag Bergermeer is de grootste vrij toegankelijke gasopslag van West-Europa.

Wil je weten hoe een gasopslag werkt? Bekijk de animatie.

Waarom is een gasopslag belangrijk?
Nederland moet overschakelen op meer duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Deze zijn niet altijd beschikbaar. Gas is een goede energiebron om te kunnen voorzien in ‘back-up’ energie (wanneer gas wordt gebruikt in gasgestookte electriciteitscentrales). Dit gas moet dan wel te allen tijde als reservebron beschikbaar zijn tot het nodig is. Daar is een opslag heel geschikt voor. De rol die een opslag op deze manier speelt zal in de toekomst verder toenemen.

Ook is er behoefte aan leveringszekerheid van aardgas in een tijd waarin Nederland steeds meer gas gaat importeren om in de komende decennia aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Gasopslagen zijn dan nodig om het geïmporteerde gas op te slaan.

GSB’s customer website can be found here